Waarom jij je hond beter niet kunt straffen
De momenten dat je je hond zou willen straffen, maar je het beter niet kan doen. Laten we het even hebben over jullie manier van omgaan met onze hond. Het is soms lastig niet boos te worden op de kwispelende staarten met onweerstaanbare puppyogen ookal haalt je puber onverwachte capriolen uit. Maar na de 5e keer ben je misschien wel in staat je hond flink te straffen… dan leert hij het wel… of toch niet? Ik zal jullie onthullen waarom straffen simpelweg niet past bij de opvoeding van jouw hond.
Waarom straffen niet werkt
De Babbelbarrière:
Laat me je een geheimpje vertellen: Fikkie verstaat geen woord van je dagelijkse monoloog. Dus, waarom proberen we ze te straffen met een taal die ze niet spreken? Negatieve aandacht is ook aandacht, dacht Fikkie. Ik ga lekker verder met blaffen….
‘Nee’ Zegt Niets over ‘Wat Dan Wel’:
Honden hebben een GPS nodig voor gedrag: ‘Nee’ is als een GPS die zegt “Ga niet naar het noorden” zonder te vertellen waar je wel naartoe moet. Ze hebben richtingaanwijzers nodig, geen waarschuwingen.
Straf maakt jouw band kapot
Straffen creëert angst, geen gehoorzaamheid. Een blije, beloonde hond zal veel sneller geneigd zijn om naar je te luisteren dan een angstige hond die bang is voor jouw boze stem en losse handjes.
De ‘Angst van de Onvoorspelbaarheid’ Saga
Straffen is als een cliffhanger in een slechte soap, want wat gaat er gebeuren? Onvoorspelbaarheid maakt honden stressvoller. Stress zorgt voor verminderende welzijn.
Wat werkt dan wel?
Beloningen > Straffen
Positieve bekrachtiging, baasjes! Denk aan het lekkers dat je vriend krijgt als hij braaf is, niet aan het denkbeeldige ‘time-out’ hoekje. Gewenst gedrag dat beloond wordt zal vaker worden herhaald. Geloof me, bedank me later. Lees hier waarom positief trainen beter werkt
Het Leerproces van Liefde
Honden leren het beste door liefde en positieve ervaringen. Een beloning werkt beter dan een standje. Het is alsof je een kind vertelt dat hij geen ijs krijgt, maar dan met vier poten en een kwispelende staart.
Omkoopbaarheid Over Gehoorzaamheid
Honden zijn gewoonweg omkoopbaar, en eerlijk gezegd, wie kan ze dat kwalijk nemen? Beloningen zijn top. Jij werkt stiekem ook wel iets harder voor je baas, als je daarvoor een extra salaris verhoging krijgt. Heb je wel eens nagedacht wat er op de CV van een hond zou staan: CV. “Ervaring in kwispelen en trucjes, bereid om te werken voor lekkere beloningen.” Logisch toch?
Wanneer kan jij straffen beter achterwege laten
Geen Agenda, Slechts Staarten
Honden hebben geen verborgen agenda’s. Ze willen gewoon spelen, knuffelen en misschien een keer opspringen om je gezicht te likken. Het gedrag komt voor uit opwinding, weinig aandacht, slecht aan geleerde grenzen of je bent nooit duidelijk genoeg geweest wat je wel graag wilde zien. En als tante Annie wel toestaat dat Fikkie kusjes mag geven… hoe kan Fikkie dan weten dat niet elk mens kusjes wilt ontvangen?
Puberproblemen: Snuffelen, niet Snauwen
Ja, we weten dat je je puber hond soms achter het behang kan plakken. Onthoud: puberende honden rebelleren niet tegen autoriteit; ze ontdekken gewoon graag, hebben gierende hormonen in hun lichaam en denken nou eenmaal niet altijd aan jouw gevoelens. Begeleid je puberhond in deze fase door grenzen te stellen, maar niet door te straffen. Geloof me, het komt echt wel goed.
Het Geval Van Vergetelheid
Dacht je dat je hond nog steeds schuldig was nadat je terugkwam van het werk? Fout! Ze zijn dat ‘oeps’-moment al lang vergeten… Straffen op dat moment zal nooit gelinkt worden aan het ongelukje of het kauwen op jouw schoenen toen jij weg was. Het straffen zal wel aan het moment van thuiskomen gekoppeld worden. Dus je harige vriend heeft de volgende dat liever dat je een uurtje overwerkt.
Ze begrijpen geen ‘time-out’
Probeer je hond maar eens uit te leggen waarom hij in de hoek moet staan. Spoiler alert: het werkt niet. Het heeft dus geen zin om jouw hond als straf naar zijn bench te brengen. Bovendien wil je dat de bench een fijne veilige plek is. Dat lukt je niet als je het gebruikt als gevangenis.
Blaffen in de Nacht: Geen Kwaadaardig Plan
Je kleine harige metgezel begrijpt niet waarom het irritant is om midden in de nacht als een wolf te huilen. Ze hebben gewoon iets belangrijks te delen met jouw. Geef gehoor aan hun geblaf en ga achterhalen wat hun dwars zit. Is het een puppy die net bij jou in huis is? Dan voelt hij zich waarschijnlijk alleen en heel angstig (want hij is alleen.. het is donker… wat is dat getikt…) ondersteun je puppy en laat hem niet huilen. Heeft je hond last van zijn darmen? Dan moet hij misschien gewoon nodig naar buiten en maakt hij jouw netjes wakker in plaats van te poepen op jouw tapijt.
Wat is braaf baasje
Zet je hond niet op voor falen
Wat had jij gedacht… Dat Fikkie die kip niet zou pakken van het aanrecht als jij het daar net neer hebt gezet. Ken je dat onderzoek van kinderen die geen snoepjes van tafel mogen pakken als papa de kamer verlaat… Drie keer raden wat er gebeurd. Dus wees een goede pappa en leg die kip niet op de aanrecht maar in een bakje in de koelkast.
Gidsen, Niet Dictators
Je hond heeft leiding nodig, geen dictator. Help hem te begrijpen wat wel en niet acceptabel is. Liefde en positieve bekrachtiging zijn de sleutels tot een sterke band. Het is tenslotte niet ‘Hondenbazen en Onderdanen’, maar ‘Beste Vrienden voor Altijd’.
Superhond, niet Superboeman
In de ogen van je hond ben je een superheld, niet de schurk die straffen uitdeelt. Dus waarom zou Superman zijn sidekick straffen? Precies.
Hopelijk geeft dit jouw als baasje meer handvaten hoe je tegen het straffen van jouw hond zal aankijken. (Met een kleine knipoog dan). Wil jij graag werken aan ongewenst gedrag op een positieve manier (dus zonder straffen) neem dan gerust contact met mij op!