Positief honden training aan tafel

Trainen met een 😉: Hoe je je hond leer niet zijn poten op tafel te zetten?

Je kent dat moment wel, waarop je hond aan tafel zit en zijn pootjes netjes op het randje van de tafel legt, alsof hij op het punt staat om mee te eten. Gezellig toch? Je kijkt naar je hond, hij kijkt je met puppy ogen aan en heel even… glimlach je “ach hij is toch schattig”.  Maar even terug naar de realiteit. We moeten niet vallen voor deze charme. Als je begint toe te geven aan deze charmante capriolen, kan het zo zijn dat je hond straks met 4 poten op tafel staat om “gezellig met je mee te eten” (lees de tafel leeg te vreten).

Maar laten we het hebben over positieve training. Ik ben een grote fan van positieve training met je hond, omdat het niet alleen werkt, maar het zo veel voordelen heeft. In plaats van je hond te laten denken dat jij de baas bent die met het vingertje wijst, kun je hem leren dat jij nog steeds de leiding hebt, maar dan op een leuke fijne manier.

Positieve training draait om belonen van goed gedrag, in plaats van het straffen van slecht gedrag. En wie houdt er nu van straffen? Niemand, toch? Bij positieve training maken we gebruik van beloningen; snoepjes, koekjes, speeltjes of simpelweg jouw aandacht. Het is wetenschappelijk bewezen dat honden sneller leren als ze beloon worden voor goed gedrag. Dus, als je harige vriend iets goeds doet, geef hem dan een beloning. Het gewenste gedrag zal in de toekomst toenemen, als je hond er een beloning voor krijgt. Een win-win; jou hond vertoont goed gedrag en hij krijgt iets lekkers. Simpel! En zeg nou zelf; jij gaat je ook beter gedragen op je werk als je meer salaris zal krijgen! Dus in plaats van te schreeuwen “Nee!” kun je bijvoorbeeld ook simpelweg je hoofd weg draaien, je hond negeren en daarmee laten blijken dat dat ongewenst blaffen echt niet oplevert wat hij wilt (namelijk dat jij even naar de keuken loopt en een heerlijk snoepje pakt). Hij gaat vanzelf stoppen met het ongewenst gedrag laten zien.

Daarnaast zorgt het trainen op een positieve manier voor een sterke band gebaseerd op vertrouwen en respect. Je hond zal niet bang voor je zijn en hij zal in moeilijke situaties juist naar jouw toekomen voor steun.

Ben ik dan altijd alleen poeslief (haha ik vond hem wel grappig) tegen honden? Nee, je moet begrijpen,  dat positieve training niet betekent dat je de touwtjes laat vieren. Het belangrijkste om te onthouden bij positieve training is dat je nog steeds grenzen moet stellen. Het betekent niet dat alles zomaar mag. Stel grenzen, bepaal de regels bij jouw in huis, wees duidelijk en consistent. Zodat je hond weet waar hij aan toe is. Als je hond te ver gaat, hoef je alleen maar te zeggen: “Oké, dat was te veel gekkigheid.” Met een knipoog en een glimlach, laat je hem weten hoe hij weer op het rechte pad moet komen. 

En hoe ga ik nu om met die puppy-ogen-en-pootjes-aan-tafel-hond? Buig het om op een positieve trainingsmanier. In plaats van hem aan de oor te pakken, hem mee te sleuren naar de bench en hem uit te schreeuwen als straf kan je het volgende doen: Maak een eigen plekje voor je hond waar hij kan zitten terwijl je aan tafel eet. Roep je hond op een vriendelijke manier naar deze plek (aka commando), beloon hem dan met een lekkere gevulde Kong of snuffelmat. Voor je het weet, zal hij niet meer proberen je bord te veroveren en zal hij automatisch naar zijn plek lopen voor zijn beloning wanneer jij gaat eten aan tafel.

Easy!

Scroll naar boven
×